Bron: gezondNU.nl

Mindfulnessoefeningen hebben een positief effect op de geestelijke gezondheid van mensen met chronische onverklaarde klachten. Dat blijkt uit onderzoek van psychiater Hiske van Ravesteijn (UMC Radboud). Ravesteijn heeft mensen met chronische klachten acht weken lang meditatie- en bewegingsoefeningen laten doen. Het resultaat: een betere psychische gezondheid.

Meer energie en minder klachten

De training hielp de patiënten vooral op mentaal gebied. Ze werden beter in het waarnemen en beschrijven van lichamelijke klachten en kregen meer aandacht voor wat er in hun lichaam speelt. Bovendien waren ze minder bang dat ze een ernstige ziekte hebben en speelden de klachten een minder grote rol in hun leven. De klachten kunnen zelfs op den duur verminderen. Ook bleek dat ze sneller sociaal contact zoeken en zich energieker voelen. Ravesteijn: “Mensen gingen ondanks hun klachten weer op bezoek bij familie en vrienden en voelden zich energieker.”

Meerdere opties voor behandeling mogelijk

Een training klinkt minder intensief dan therapie, wat de training volgens de psychiater toegankelijker maakt. Maar mindfulness is niet voor iedereen weggelegd: “Succes hangt af van de mate waarin een patiënt werkelijk open staat voor verandering van zijn of haar leven.” Genoeg inzet is dus belangrijk. Daarnaast zijn niet alle mensen voorstander van groepsoefeningen. In plaats hiervan kan ook gekozen worden voor individuele behandelingen Mindfulness bij Cesar/Mensendiecktherapie of cognitieve gedragstherapie.

Niet oordelen maar voelen

Mindfulness helpt je bewust te worden van wat je denkt en voelt. Bij mindfulness wordt de aandacht verlegd naar de ademhaling. Het wordt daarom ook wel ‘aandachtstraining’ genoemd. Je concentreert je op je lijf in plaats van meteen te oordelen of te analyseren waar je gedachten vandaan komen. Stilstaan bij wat er in je lichaam gebeurt, kan meer rust geven.

Cesar & Mensendieck therapie Joyce Ruys geeft individuele behandelingen Mindfulness en is aangesloten bij het landelijk Netwerk Chronische Pijn.

Maak direct een afspraak

 

 

netwerk-chronische-pijn