Oefentherapie Cesar en Mensendieck is een paramedische behandelmethode, ontwikkeld door Marie Cesar en Bess Mensendieck, gericht op de behandeling en voorkoming van klachten die het gevolg zijn van een onjuist houdings- en bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde afwijking of ziekte.

Oefentherapie volgens de methode Cesar & Mensendieck werkt ook op lange termijn omdat u de oorzaak aanpakt!

Waar gaat het om?

Mensen lopen, gaan zitten, staan op. Mensen bukken, tillen, springen, maar niet iedereen gebruikt bij dezelfde beweging dezelfde spieren in dezelfde mate. Al dat bewegen gebeurt grotendeels onbewust en iedereen ontwikkelt zo zijn eigen houdings- en bewegingsgewoonten. Maar niet al die gewoonten zijn goed voor het lichaam! De basisgedachte van de Oefentherapie Cesar & Mensendieck is:
– Dat er een optimaal houdings- en bewegingspatroon is aan te wijzen.
– Dat iedereen goede houdings- en bewegingsgewoonten kan ontwikkelen via een gericht leerproces.

Bewegingen worden “goed” genoemd als o.a. spieren daarbij optimaal samenwerken en daarbij de gewrichten op de juiste manier worden belast. De oefentherapeut heeft dus veel individuele aandacht en is dé houdings- en bewegingscoach bij uitstek.

Doelstelling

Het doel van Oefentherapie Cesar & Mensendieck is de klachten te doen verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen, uitgaande van ieders – strikt persoonlijke – bewegingsmogelijkheden en rekening houdend met de bepaalde situatie waarin een ieder zich bevindt (leef- en beroepsomstandigheden).