Houdingstherapie bij Cesar & Mensendieck therapie Joyce Ruys.

Verbeter je houding, voorkom klachten!

 

Steeds meer jongeren van rond de twaalf jaar moeten naar een therapeut voor behandeling van klachten. Klachten die normaal gesproken eigenlijk pas bij een vijftiger passen. Jongeren krijgen een tabletnek, gameboyrug of zelfs een bochel. Deze klachten zijn veelal terug te zien zijn bij kinderen die na 1995 zijn geboren. Steeds meer kinderen van deze generatie kampen met pijnklachten.

Cesar & Mensendieck therapie Joyce Ruys vindt het daarom belangrijk om extra aandacht te schenken aan een GEZOND LICHAAM.

Groeispurt

In de middelbare schoolperiode maakt uw kind zowel geestelijk als lichamelijk een enorme ontwikkeling door. Hij/zij zit lange dagen op school,  heeft huiswerk, doet aan hobby’s en/of sporten en heeft vaak nog een baantje. Terwijl zijn/haar lijf een enorme groeispurt ondergaat. Kortom heel veel veranderingen in een korte, vaak drukke en belangrijke periode.

 

reportagefotografie

 

Hier zouden natuurlijk best wel eens problemen/klachten door kunnen ontstaan. Artsen en leraren proberen hier natuurlijk alert op te blijven. Maar u als ouder heeft vaak veel eerder in de gaten of er iets niet helemaal goed gaat met uw kind. Denk bijvoorbeeld aan:

 

  • Een slechte houding: Scheve rug, gebogen houding, holle rug.
  • Lichamelijke klachten zoals pijn in de rug, nek (app-nek, slechte houding achter computer), spierspanningshoofdpijn, astma.
  • Erfelijke groeiafwijkingen, die vaak pas op 12 jarige leeftijd of later zichtbaar worden: b.v. Scoliose, Scheuermann en  hypermobiliteit.

 

Wat is een Scoliose?

Een zijdelingse verkromming van de wervelkolom wordt scoliose genoemd. Er zijn verschillende soorten scoliose, zoals een niet structurele (of functionele) scoliose en de structurele scoliose. Een structurele scoliose is een scoliose die al vanaf jonge leeftijd aanwezig is waarbij de wervels ten opzichte van elkaar gedraaid staan. Een niet structurele of functionele scoliose ontstaat vaak als gevolg van pijn, beenlengteverschil of door een duidelijke voorkeurshouding. Als de scoliose op jongere leeftijd ontstaat, bestaat de kans op verergering van de verkromming, doordat het skelet nog niet is volgroeid.
Een scoliose heeft de neiging om te verergeren tijdens de groei. Vroegtijdig ontdekken is daarom van groot belang. Op jonge leeftijd is de wervelkolom nog soepel en is correctie van de verkromming beter mogelijk dan op latere leeftijd.

Spanningsgerelateerde klachten

Ook zien wij op deze leeftijd regelmatig problemen ontstaan door spanning / stress / faalangst. Spanningsklachten kunnen zich uiten in bijvoorbeeld lichamelijke klachten als trillen, buikpijn, hoofdpijn of hyperventilatie. Op cognitief gebied kunnen zich ook klachten voordoen, zoals gedachten over vervelende dingen of veel piekeren. Hierdoor kunnen ook slaapproblemen ontstaan.

 

Slaapproblemen bij pubers

Pubers zijn over het algemeen avondmensen en turen regelmatig tot diep in de nacht naar hun mobiele telefoon. Ze zijn daardoor extra gevoelig voor een verstoring in hun 24-uursritme, met alle gevolgen van dien.

Slaapproblemen kunnen een reden zijn om de volgende dag niet fit in de klas te zitten. Een slaaptekort geeft allerlei klachten zoals slaperigheid overdag,  moeheid en de behoefte om vaak te gapen. Op school zijn er problemen met het vasthouden van de aandacht, maar ook wel problemen met het geheugen en de inprenting.

 

uitslapen-slecht

 

Contact

Heeft uw kind klachten, houdingsproblemen of slaapproblemen en kunt u daar wat hulp bij gebruiken? Maak gerust een afspraak bij Cesar & Mensendieck therapie Joyce Ruys.

Wij geven uw kind een lichamelijk onderzoek met eventuele adviezen. Hier zijn geen kosten aan verbonden en is GEHEEL VRIJBLIJVEND.

 

Maak direct een afspraak.

 

visfront