Piekeren…… en maar niet in slaap kunnen komen

 

Heb jij ook zo’n last van een overvol hoofd wat je uit de slaap houdt? Dat je je hoofd maar niet stil kan krijgen terwijl je zo graag wilt slapen. Heel vervelend wanneer je last hebt van dit soort slaapproblemen.

Je hebt niets te verliezen om de onderstaande tip eens uit te proberen. Baat het niet, het schaadt zeker niet!

Las eens een pieker (half)uurtje in overdag!

Om dit te kunnen gaan doen zal ik je eerst even uitleggen wat een piekeruurtje precies is:

Het is een moment van de dag, liefst de vroege avond, waarop je even rustig aan de (eet)tafel gaat zitten met je agenda, de “keukenkalender”, je telefoon, je computer en een schrijfblok met een pen. Je hebt nu alles bij de hand om dagelijkse zaken te plannen, te regelen, goed te noteren, af te ronden, in te plannen of juist weg te strepen of te veranderen.

Dit zijn namelijk zaken die je anders ’s avonds in bed gaat liggen doen :-), maar dan zonder al die concrete hulpmiddelen.

Je bedenkt voor jezelf wat je vandaag al hebt gedaan en wat wel en nog niet af is. Je zorgt er in je piekeruurtje voor dat deze overgebleven klusjes vlotjes gaan verlopen. Je plant slim en haalbaar voor morgen en overmorgen……

 

Orden, plan en regel

Je bedenkt wat je nog allemaal wilt gaan doen en hoe je dat het beste kan regelen. Je gaat eventueel mensen bellen om af te stemmen of het gaat lukken zoals jij het voor ogen hebt. Je vraagt soms hulp, of je wijzigt iets in een bestaande afspraak. Allemaal met als doel dat het beter en handiger verloopt. Dat geldt voor vandaag, maar je borgt je geruste gevoel alvast voor morgen en overmorgen.

Wanneer je na een (half) uurtje klaar bent met plannen en regelen kun je met een gerust gevoel denken: zo gaat het lukken, alles loopt goed, ik hoef er niet meer over na te denken. Alles staat op papier of is afgestemd. Ik kan het loslaten.

Met dit geruste gevoel ga je de rest van de avond in. Je lichaam en geest kunnen werkelijk ontspannen en loslaten. Het hoeft niet meer te piekeren. Stel dat je dan 3 a 4 uur later in je bed ligt, dan is je hoofd aangenaam opgeruimd en leeg. Het denkwerk is alweer 3 uur geleden.

 

Resultaat

De kans is groot dat je een stuk sneller in slaap zult vallen en zelfs wanneer je ’s morgens te vroeg wakker wordt kun je denken:

“Alles is goed, ruim en haalbaar gepland. Ik hoef er nu niet over te piekeren. Het loopt morgen goed. Ik heb het allemaal al logisch bedacht”. Dan kun je tenminste tussen 4.00 uur en 7.00 uur ook nog even lekker doorslapen.

Succes !

 

Wilt u een afspraak maken met een van onze slaapoefentherapeuten?

Neemt contact met ons op of maak direct een afspraak.

 

Bron: slaapoefentherapie.nl

logo slaapoefentherapie