Er zijn allerlei soorten slaapproblemen.

Een daarvan is het probleem te vroeg wakker worden.

Heb jij daar ook last van?

 

Je wordt om een uur of vijf in de vroege ochtend wakker en dan kun je de slaap niet meer vatten. Eerst lig je nog wel rustig, maar je wordt alleen maar wakkerder en alerter. Dan gaan je gedachten al vooruit naar de komende dag en je ordent en regelt al van alles in je hoofd. Op een gegeven moment denk je: “Ik kan er net zo goed uitgaan, ik kan toch niet meer slapen”. Daar zit je dan om 6.00 uur boven je krant met een kop koffie. Of misschien ben je al met je huishouden begonnen. Dan is dat maar lekker weer gedaan . . .

 

Wat je misschien niet beseft is dat je met dit gedrag alleen maar bevestiging geeft aan je lijf dat het niet voor niets wakker is geworden om 5:00 uur. Je slaappatroon went heel snel aan een ander ritme en zal na een paar ochtenden al wennen aan het vroege wakker worden. Daarna wordt je steeds opnieuw veel te vroeg wakker, en zal dit patroon zich alleen maar gaan vastzetten.

Oorzaken van het slaapprobleem te vroeg wakker worden

Soms ligt de oorzaak van het te vroeg wakker worden in eerste instantie bij een te drukke komende dag. Je gaat dan al naar bed met het gevoel dat morgen zo vol is. Door de verhoogde alertheid en je bezige brein zal je lijf de neiging hebben je al vroeg wakker te maken. Eigenlijk net als bij een kind die de volgende dag jarig is. Die staat ook gerust al om 5:00 uur naast bed omdat er gefeest gaat worden en hij/zij kadootjes krijgt.

Soms is er ook de reden dat een partner al vroeg moet opstaan en dan geluid maakt en rommelt in de slaapkamer. Jij wordt daar wakker van en kan de slaap niet meer vatten voor de komende 2 à 3 uur.

Veelvoorkomend is het probleem dat de jonge moeder of vader de eerste ochtendvoeding om 5:00 uur moet geven aan de baby. De ouders wennen aan dit vroege wakker worden en dit patroon zet zich vast. Wanneer die fase voorbij is en je kind slaapt als een roosje tot 8:00 uur in de ochtend, dan lig jij wakker vanaf 5:00 uur omdat dat al weken zo gaat. Het lukt niet meer om door te slapen.

Vroeg wakker worden is beter dan moeilijk inslapen

In het begin van de nacht vindt met name het fysieke herstel plaats in de diepe slaap en aan het einde van de nacht flink wat mentaal opruimwerk in de REM slaap. De slaapfases die je mist als je te vroeg wakker wordt zijn de ondiepe slaap en enkele REM slaap fases. Je voelt je hierdoor minder goed uitgerust en je brein heeft niet altijd voldoende REM slaap gehad om gedegen op te ruimen en ervaringen te verwerken. Maar in het begin van de nacht tijdens je diepe slaap zijn je vitale functies weer gerepareerd en je hart en bloedvaten en orgaansystemen goed onderhouden en heeft je brein zichzelf ook al aardig geschoond. Je mist dus de Finishing Touch. Laat dit een enigszins troostende gedachte zijn.

In de vroege ochtend wakker worden is normaal

Iedereen wordt een aantal keer per nacht eventjes wakker. Vooral in de vroege ochtend zijn meerdere momenten dat je puur natuur even uit je sluimerslaap wakker wordt en daarna weer inslaapt. Wanneer je je echter heel bewust bent van dat kleine wakkere moment en je begint direct te denken dat je nu vast  niet meer zal inslapen…..dan wordt je pas ECHT wakker. Je voelt frustratie, irritatie of zelfs spanning. Dit is een vijand van je slaap.

Wat kun je zelf doen aan het te vroeg wakker worden?

Kijk nooit op de klok! Door niet te kijken kan het ook nog 2:00 uur ’s nachts zijn of 6:30 uur in de ochtend. Je weet het niet meer. Dat is perfect!

  1. Ga even plassen als dat moet, maar hou de lampen uit, hou je bed warm.
  2. Stap snel weer terug in bed en denk: Het is nog slaaptijd.
  3. Richt je aandacht op de matras, de warmte, de donkerte, de zwaarte van je lichaam of op je natuurlijke ademhaling die almaar komt en gaat.
  4. Doe eventueel oordopjes in wanneer er geluiden zijn die je storen (snurken, vogels, partner die opstaat).
  5. Sta je hoofd niet toe om nuttige dingen te denken. Zeg dan STOP in je hoofd en breng je aandacht terug naar het “voelen” in je lijf.
  6. Soms helpt het als je naast je ontbijtbordje een “to do lijst” klaar hebt liggen voor de komende dag en je dus in bed kunt denken: “Ik vergeet niks, het ligt rustig en duidelijk naast mijn bordje op mij te wachten. Morgen is vroeg genoeg om hierover na te denken. Nu mag ik slapen. Het komt toch allemaal goed”.
  7. Wanneer je hoofd heel dominant wakker wil worden kun je met een iets sterkere afleiding werken die de slaap toch uitlokt. Je slaapoefentherapeut kan je hier verschillende adviezen en/of oefeningen voor geven.
Essentieel is dat je geen betekenis meer geeft aan het wakkere moment. Dat je niets nuttigs doet of denkt. Door je wakkere moment weer kort en onbenullig te maken ben je losgekomen uit het patroon van te vroeg wakker worden.

Oefening baart kunst, succes gewenst komende ochtend!

 

 

Zou u graag hulp willen krijgen bij uw slaapproblemen? Maak direct een afspraak!

logo slaapoefentherapie