Onze therapie bestaat uit een 3-Dimensionale scoliose behandeling

 

Wat is scoliose?

Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Er ontstaat een bocht in de wervelkolom en deze draait om zijn eigen as. De term scoliose komt uit het Grieks en betekent verkromming. De wervelkolom kan naar één kant kromgroeien, waardoor er één bocht ontstaat, maar meestal zijn er twee bochten (S-vorm). De verdraaiing van de wervelkolom veroorzaakt op borsthoogte aan de rugzijde een bolling van de ribben. Die bolling wordt gibbus genoemd.

 

Soorten behandelingen

Hoe eerder een scoliose wordt ontdekt en behandeld, hoe beter het resultaat kan zijn. De behandeling is er in de eerste plaats op gericht om de verkromming van de wervelkolom tot stilstand te brengen.

De behandeling is in te delen in observatie, conservatieve therapie (oefentherapie en bracebehandeling) en een operatie.

Wanneer welke behandeling?

Scoliose gaat nooit vanzelf over. Als kinderen nog in de groei zijn, kan het zelfs verergeren. Scoliose moet daarom in een zo vroeg mogelijk stadium worden ontdekt om een effectieve behandeling te kunnen uitvoeren. De diagnose moet worden vastgesteld door een in scoliose gespecialiseerde orthopeed. Afhankelijk van de diagnose en het stadium van de scoliose kan ervoor worden gekozen om een periode van observatie af te spreken met regelmatige controles bij de orthopeed.

 

Oefentherapie Cesar & Mensendieck

In de eerste plaats wordt Scoliose conservatief behandeld met oefentherapie. De behandeling is er op gericht om de verkromming van de wervelkolom tot stilstand te brengen. Oefentherapie zorgt ervoor dat je spieren sterker worden, gewrichten spoeler worden, je houding verbetert en je nieuwe bewegingen aanleert.  Ook krijg je speciale oefeningen om beter adem te halen.

Bij jongeren is de oefentherapie vooral gericht op de juiste houding en het voorkomen (en zo mogelijk corrigeren) van de scoliose. Bij volwassenen zijn de oefeningen vooral gericht op verbetering van hun houding en ademhaling en vermindering van klachten.

 

Scoliose behandeling bestaat in onze praktijk uit verbetering van de houding d.m.v. Cesar & Mensendiecktherapie. We geven 3-dimensionale scoliose-corrigerende oefeningen en spierversterkende oefeningen.  Bovendien trainen we de rompstabiliteit (core stability) en zo nodig geven we ademhalingstherapie.

 

Maak direct een afspraak

Lees meer