Wat is fibromyalgie?

Deze aandoening gaat gepaard met chronische pijn en stijfheid verspreid over het lichaam. De meest gevoelige plekken zijn aanwezig in de nek, heupen, schouders en handen. De pijn straalt uit naar de spieren in het hele lichaam. Patiënten hebben daarnaast vaak last van spijsverteringsklachten, huidklachten, eczeem, droge ogen en een droge mond. Daarnaast gaat fibromyalgie gepaard met een tintelend of branderig gevoel in de ledematen. De klachten zijn ’s morgens meestal het hevigst. Daarnaast hebben veel patiënten met fibromyalgie slaapproblemen. Door het ontbreken van een goede nachtrust raken ze oververmoeid. Dit kan leiden tot chronisch energiegebrek en uitputting.

 

Behandeling van fibromyalgie

Artsen en specialisten richten zich op het verminderen van de belangrijkste symptomen: pijn, vermoeidheid, slaapstoornissen en stijfheid. Zo zal de arts paracetamol of een andere pijnstiller tegen de pijn voorschrijven, bijvoorbeeld amitriptyline, duloxetine, pregabalin of gabapentine. De arts kan u ook gericht doorverwijzen naar therapie.

 

Cesar en Mensendiecktherapie Joyce Ruys

De therapeuten van Cesar & Mensendiecktherapie Joyce Ruys hanteren een multidimensionele aanpak. Eerst maken we samen met u een pijnanalyse. Afhankelijk van wat hieruit komt maken we een behandelplan. We kunnen kiezen uit verschillende behandelonderdelen: leren omgaan met de pijn, herstellen van balans en het verbeteren van de lichaamsbewustwording. Een op maat gemaakte aanpak waarbij iemand zijn dromen en verlangens nastreeft en daarmee de kwaliteit van leven verhoogt.

Wij zijn aangesloten bij het landelijk netwerk chronische pijn en slaapoefentherapie.

 

netwerk-chronische-pijn

 

Daarnaast geven wij houdings- en bewegingstherapie en oefenen met u om de lichamelijke conditie en het uithoudingsvermogen te verbeteren.

Fibromyalgie ontstaat vaak na een periode van stress. Als het systeem te lang onder druk komt te staan, gaat het falen met als gevolg diverse ontregelingen. Slecht slapen (het onbewuste blijft ook ’s nachts waakzaam), verminderde eetlust, verminderde aandacht en concentratie zijn veel gehoorde signalen.

Onze therapeuten geven adem- en ontspanningstherapie, mindfulness en eventueel Tai Chi oefeningen in de behandelingen.

Daarnaast geven wij ook slaapoefentherapie. Een betere nachtrust is belangrijk om de symptomen van fibromyalgie te verminderen.

 

Slaapoefentherapie_logo

 

Wij hebben directe toegankelijkheid, dus u kunt ook zonder verwijsbrief bij ons terecht!

Maak direct een afspraak.