Alles voor een sterke kern

 

Als ik wat langer moet staan, krijg ik steeds last van mijn rug…. Weer die liesklachten na het voetballen…. Waarom krijg ik steeds last van mijn rug na die buikspieroefeningen….? Iedere keer voel ik pijn in mijn bil na het wandelen…. Misschien herken je deze klachten wel!

Een sterke core is niet alleen noodzakelijk voor het optimaliseren van je sportprestaties of het voorkomen van klachten/blessures, maar zorgt ook voor een goede houding. Hoogste tijd om aan je core te werken dus!

Het is van groot belang om bij de training veel aandacht te besteden aan de juiste houding en je techniek.  Als je rompspieren onvoldoende functioneren ontstaat er een compensatiemechanisme. Andere spieren nemen dan de functie van de kern over en kunnen daardoor overbelast of geblesseerd raken.

 

Wat is core-stability?

De core-stability – ook wel kern- of rompstabiliteit genoemd – is afkomstig uit de revalidatietraining en is pas later uitgegroeid tot reguliere trainingsvorm. Grofweg wordt met core-stability de functie van de diepe spieren van de romp (buik- en rugspieren, het middenrif en de bekkenbodem) bedoeld, maar de kern is eigenlijk de hele torso inclusief de interne organen.

In de beweegleer gaat men ervan uit dat alle spieren en gewrichten van het lichaam elkaar beïnvloeden. De spieren in je romp spelen daarbij een belangrijke rol. Veel mensen denken dat je armen en benen alle taken verrichten, maar je kern maakt dit mogelijk door stabilisatie en krachtoverbrenging. De krachten die op je onderlichaam komen, vang je op met je bovenlichaam en andersom. Hierdoor zwabber je niet als lappenpop heen en weer, maar behoud je stabiliteit.

 

Het belang van een stevige kern

Het corset van spieren in je romp is dus de basis waaruit (bijna alle) bewegingen plaatsvinden en je hebt dus baat bij een goede kern bij praktisch alles wat je doet. Een stevige core draagt ook zeker bij aan de sportprestaties. Bij sport is het van belang om te zorgen voor een optimale krachtoverdracht van de romp en het bekken naar de armen en benen. Dat vraagt om een goede balans en aansturing vanuit de romp.

Uit onderzoek blijkt onder andere dat de kans op blessures afneemt bij het trainen van de rompstabiliteit, dat mensen met lage rugklachten gebaat zijn bij core-stability training en dat de spronghoogte kan toenemen wanneer je een goed getrainde kern hebt. De diepe buik- en rugspieren zijn daarnaast van belang bij het aansturen van de wervelkolom. Naar de effecten van rompstabiliteitstraining wordt nog steeds veel onderzoek gedaan, maar er is steeds meer bewijs dat het een belangrijk onderdeel is bij revalidatie en het voorkomen van blessures.

Naast het stabiliseren van bewegingen heeft je kern nog enkele taken. Dit zijn onder andere het beschermen van het centraal zenuwstelsel en de interne organen, het ondersteunen van de organen en het ondersteunen van de bloedcirculatie. Een niet goed functionerende core kan incontinentie, darmklachten en een verkeerde ademhaling veroorzaken. Buikklachten of ziektes kunnen ook de core-stability verstoren en rugklachten in stand houden.

 

De core-stability verbeteren

Het trainen van je rompstabiliteit is beter bekend als core-stability training. Het doel van de oefeningen binnen deze vorm van training is het verhogen van de stabiliteit en lenigheid, het aanleren van een betere houding en het verbeteren van communicatie tussen spieren en zenuwen. Hoewel je bij core-stability training ook zeker je buik aanpakt, is niet elke buikspieroefening een core-oefening. De rompspieren moeten namelijk vooral kunnen leren om je wervelkolom te stabiliseren.

 

 

 

 

De therapeuten van Cesar& Mensendieck kunnen je helpen bij het aanleren van de juiste basale rompstabiliteit om klachten in de rug, billen, liezen, bovenbenen te voorkomen/ op te heffen. Ook leren ze je aan hoe je dit toe kunt passen in je houding en dagelijkse bewegingen, tijdens je werk of tijdens het sporten. Dit kan op iedere leeftijd!

 

Maak direct een afspraak