Bij een gezonde leefstijl als “medicijn” is slapen het fundament

Heb jij een gezonde leefstijl? Ken je de slogan “Leefstijl als medicijn”? Je leest dit vaak in de context van gezond eten en meer bewegen ter verbetering van overgewicht of diabetes T2.

Bij gezond eten en voldoende bewegen mag slapen niet ontbreken! Welke van deze drie-eenheid is het meest essentieel? Juist….Slapen! Je nachtrust is het fundament onder gezond eten en genoeg bewegen. Wanneer je slaperig en oververmoeid bent maak je namelijk ongezondere voedingskeuzes en neig je minder te bewegen. Heb je slaaptekort (zelfs al na 1 nacht) dan gaan je eetlust en verzadigdheidsgevoel uit de pas lopen. Nog een bijkomend nadeel is dat je door een tekort aan groeihormoon slechte reparatiewerkzaamheden in je lijf kunt verrichten en daardoor ontsteking- en blessure gevoeliger wordt.

Juist die gezonde slaap doet meer . . . . . zo niet alles voor je!

Slapen is dus het fundament onder je gezonde leefstijl

Voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid heb je je slaap hard nodig. Je kunt alleen maar topfit zijn bij voldoende slaapuren die ook nog “binnen je natuurlijk bioritme” worden geslapen.

Je natuurlijk bioritme betekent :

 • Dat je +/- slaapt tussen 22.00-6.00 uur als ochtendmens.
 • Dat je ongeveer tussen 23.00-7.00 uur slaapt als middentype.
 • Wanneer je graag laat gaat slapen, zo tussen 24.00-8.00 uur of later dan ben je meer een avondmens.

Wat betekent “voldoende slaapuren”?

Ieder mens heeft zijn eigen unieke hoeveelheid slaap nodig. Landelijk ligt dit tussen de 7 en 8 uur nachtrust. Doch er zijn genoeg voorbeelden van gezonde slapers die net ietsje minder of meer slapen en het hier zeer goed op doen. Word jij uit jezelf fit wakker en heb je trek in je ontbijt? Functioneer je lekker overdag, heb je een goede weerstand en heb je op je vaste bedtijd ook echt slaap? Dan zit je in een mooi bioritme en slaap je hoogstwaarschijnlijk voldoende en goed.

Beknibbel je daarentegen op je slaap door bijvoorbeeld het slapen uit te stellen of extra vroeg op te staan dan doe je dit waarschijnlijk omdat je denkt dat je wel iets “nuttigers” te doen hebt dan slapen. Je maakt echter een ongezonde en onlogische keuze door dit “werk” voorrang te geven boven je slaapuren. Je presteert daardoor juist slechter, je maakt meer fouten, je doet dingen impulsiever en rommeliger en kunt minder goed de juiste beslissingen nemen. Hmmmm… slaap hier maar eens een nachtje over!

Optimaliseren van de slaapvoorwaarden is ook leefstijl

Denk bijvoorbeeld aan ritme en regelmaat in je dagen waardoor je biologische klok goed kan herkennen hoe “laat” het is. Voldoende licht in de ochtend en schemeren in de avond. Dat je de dag voldoende afbouwt. Je kunt je hoofd heel vroeg op de avond nog even laat nadenken, overwegen en piekeren, maar later op de avond kun je beter het “boekje” van die dag sluiten.

Je moet ook rustig genoeg zijn volgens de slaapvoorwaarden. Dus stress, frustratie of onzekerheden kunnen je ook de slaap ontnemen. De Slaapoefentherapeut kan je leren ontspannen, leren adequaat op situaties te reageren en je eigen gevoel en zelfvertrouwen te herkennen en te benutten.

Afvallen is een veel gewenst item. Als goed voornemen voor het nieuwe jaar staat het met stip op 1. Afvallen gaat pas lukken wanneer je voldoende kwalitatieve slaap maakt iedere nacht.

 

overgewicht

 

Zoals eerder gezegd kunnen sportprestaties pas pieken wanneer je genoeg weldadige slaap pakt.

Zelfs het gewone dagelijkse leven kan pas een feestje worden wanneer je voldoende en kwalitatief goede slaap hebt getankt. Je hebt dan meer zin en energie voor leuke dingen en bent je optimale zelf.

Na het lezen van deze blog ga je hopelijk mee in de visie dat SLAAP jouw mooiste en gratis medicijn is! Slaap is het fundament onder je bestaan.

Wat wens jij je?

 • Wil je afvallen en gezonde voedingskeuzes maken?
 • Wil je fitter, vrolijker en sterker worden?
 • Wil je meer geduld hebben?
 • Wil je je langer kunnen concentreren?
 • Wil je een betere weerstand hebben tegen ontstekingen, bacteriën en virussen?
 • Wil je minder blessure gevoelig zijn?
 • Wil je beter presteren op je werk?
 • Wil je interne rust kunnen voelen?
 • Wil je overzicht behouden en goed kunnen onthouden?
 • Wil je een fijne kwaliteit van leven bereiken?
 • Wil je nog 1000 andere dingen…?

Dan heb ik 1 advies voor je:

Werk aan een gezonde leefstijl. Maak tijd voor je slaap!

Wil je hierbij hulp van een slaapexpert? Neem gerust contact met ons op!

 

Bron: Slaapoefentherapie.nl